film ‘Portretten uit de Peel’

‘Portretten uit de Peel’    een film van Wiek Lenssen

producent: Hans Heijnen Filmmaker in coproductie met L1.  camera Adri Schrover, geluid Bert van den Dungen, montage Ozan Olcay                   

Voor deze film kon regisseur Wiek Lenssen, dankzij de steun van het Mediafonds voor Bijzondere Culturele Mediaproducties, een jaar lang de Venlose meester-fotograaf Jacques Peeters volgen bij zijn huidige werkzaamheden voor Stichting Het Limburgs Landschap. We zien hem door de seizoenen aan het werk in het macabere, steeds wisselende landschap van de Peel.

Jacques Peeters, wereldberoemd in Noord-Limburg, was dertig jaar lang werkzaam als vaste staffotograaf van ‘De Limburger’ en bouwde in zijn jaren bij de krant op geheel eigen wijze een schitterend foto-archief op van het dagelijkse leven en de Limburgse cultuur. Hij koestert zijn herinneringen aan de Peel van vroeger. Vooral in de Peelregio trof hij nog veel ‘paradijsvogels’ aan, mensen die nog een vrij eenvoudig leven leidden.  ‘Mensen van voor de oorlog’ , was een gevleugelde uitdrukking uit die tijd. Met  die unieke foto’s gaat de filmmaker, zelf afkomstig uit deze regio, op zoek naar de mensen die deze oude meester zo mooi en oprecht vastlegde. Of hij zoekt naar verwanten of nog levende oud-bekenden van de geportretteerden.

Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten, in een visueel vaak zeer poëtische, gedragen film. Het bijzondere camerawerk, met inzet van zeer speciale panoramalenzen, noopt bijna onontkoombaar tot een bijzondere kijkervaring op het grote witte bioscoopdoek.  Maar dan ook het liefst… een kijkervaring buiten, onder de blote hemel of in de bioscoop,  die de Peel dicht bij de mensen brengt.

Deze film wordt u aangeboden door: